Zelf waterkefir brouwen
Waterkefir - een levende cultuur van gisten en bacteriën - zet suiker door middel van fermentatie om in een gezonde, vegan en dorstlessende 'frisdrank'.
Waterkefir is een levende cultuur en vrij gevoelig. Vermijd voor een optimaal resultaat:
1. direct zonlicht 2. heet water op de korrels 3. afwasmiddel 4. metalen materialen 5. niet-biologische producten (eventuele gifstoffen)
In je startpakket zitten alle benodigdheden voor het brouwen van waterkefir. We gebruiken kunststof en glas i.p.v. metaal, en biologische producten. Zo blijft de kefir gezond en hard voor je werken :)
Voor de 50 gram waterkefir in het startpakket voeg je 25 gram biologische suiker en 500 ml water toe
Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van het suiker is opgelost
De waterkefirkorrels worden geleverd met water en suiker. Spoel ze af in de zeef onder koud zacht stromend water.
Waterkefirkorrels houden van biologische en ongezwavelde vijgen, dadels, abrikozen en/of rozijnen. Er zitten namelijk voedingsstoffen en extra suikers in! Voor 50 gram kefir zijn 2 vruchten genoeg
Spreek je waterkefir nog wat lieve woordjes toe en sluit de pot. Je kunt de pot op kamertemperatuur zo'n 24 uur (zoeter) tot 48 uur (zuurder, bijna al de suiker is omgezet) laten fermenteren. In de winter - als de kamertemperatuur ook lager ligt - raden we aan 48 uur (zoeter) tot 72 uur (zuurder) te laten fermenteren.
Het is belangrijk om de pot elke dag even te openen zodat de opgebouwde druk eruit kan. Ga je dit sowieso vergeten? Haal de witte rubberen sluiter eruit, dan is de pot niet luchtdicht.
Als je fermentatie (24 - 72 uur) klaar is, dan kun je beginnen met oogsten. De vruchten heb je niet meer nodig en kunnen weg
Gebruik de kunststof zeef om de kefirkorrels te scheiden van de drank. Deze kun je namelijk opnieuw gebruiken voor een nieuwe lichting!
Spoel de pot om met heet water en herhaal bovenstaande stappen voor een nieuwe lichting. Is de waterkefir gegroeid? Deze verhouding werkt goed: voor elke gram kefir een halve gram suiker en 10 ml water.
Liever even pauze? Zet je kefirkorrels met wat water en 1 a 2 eetlepels biologisch suiker in de pot in de koelkast, tot zo'n 3 weken. Als je ze langer wilt bewaren kun het water met nieuw bio suiker elke 3 weken verversen.
In de koelkast kun je je kefirdrank tenminste een week bewaren, maar wij merken dat ie ook na 3 weken nog goed is. Dat komt door de organische zuren uit de fermentatie :)
Wil je extra bubbels of een extra smaak zoals blauwe bes of meloen? Lees hier alles over de tweede fermentatie.
Geniet meteen van je zelfgebrouwen frisdrank. Op kamertemperatuur of heerlijk koud uit de koelkast. Ook lekker met een bijvoorbeeld een schijfje citroen, een plakje gember, frambozen en/of vers vruchensap.
Tag ons op Instagram @kefirtribe of Facebook met jouw fermentatie feestje thuis!
> Heb je een medische aandoening waardoor je niet zeker weet of je waterkefir kunt drinken? Raadpleeg voor de zekerheid je arts. Afhankelijk van o.a. fermentatietijd en verhouding zit er tussen de 0.1%-2% alcohol in je gebrouwen drank.
> Ruikt de waterkefir niet goed meer of zijn de korrels slijmerig geworden? Neem even contact op en binnen 1 maand na aankoop krijg je van ons een nieuwe cultuur. Anders kun je via onze shop een nieuwe cultuur bestellen.
> Wanneer je de weckpot of fles met kefir buiten de koelkast bewaard, zorg er dan voor dat je deze 1 keer per dag opent om te druk eraf te halen. Ben je bang dat je dit vergeet? Het zal echt niet meteen ontploffen, maar leg voor de zekerheid de beugelsluiting los op de fles. Bij de weckpot kun je de witte ring weghalen zodat deze niet luchtdicht sluit.
> Waterkefir is een levend product, waardoor de fermentatie door je kefirkorrels afhangt van o.a. de temperatuur en hun bui. De smaak en groei kan per lichting iets verschillen.