De biologie van waterkefir

Waterkefir - ook wel Tibicos genoemd - is een levende cultuur van bacteriën en gisten in gelei-achtige korrels. Het is een type SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast), en dat betekent dat bacteriën en gisten samenwerken om zo een uniek fermentatieproces te laten plaatsvinden.

Bacteriën en gisten

De drank die met waterkefir gemaakt wordt is een natuurlijke probiotica. We hebben vaak gehoord dat bacteriën slecht zijn - en er bestaan zeker slechte soorten - maar de meeste bacteriën zijn niet schadelijk. Ze doen juist goed werk. Zo zijn ze essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Deze eencellige micro-organismen in onze darmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we de voedingsstoffen uit ons eten kunnen opnemen. We hebben zo’n duizenden miljarden bacteriën in en op ons lichaam, en wetenschappers schatten dat er tientallen miljoenen soorten bacteriën op aarde zijn. Ook breken bacteriën organisch materiaal af in de natuur, waardoor de voedselkringloop bestaat.

De natuurlijke probiotica in waterkefir draagt bij aan een goede darmflora (of eigenlijk fauna) en dat is erg belangrijk. Zo zorgt een veelheid goede bacteriën in je maag en darmen ervoor dat slechte bacteriën niet kunnen groeien, en zorgen ze ervoor dat ons eten beter wordt afgebroken zodat meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Van waterkefir kun je meer energie krijgen, een verbeterde stoelgang, een verbeterd immuunsysteem en zelfs een verbeterde mentale gezondheid.

Waterkefir heeft vaak de bacteriën Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus en Leuconostoc en gisten Saccharomyces, Candida, Kloeckera. Omdat het een levend product is is eigenlijk geen cultuur precies hetzelfde. En wist je dat ieders darmflora ook weer uniek is, als een vingerafdruk?

Fermentatie proces

Fermenteren is het proces waarbij micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) stoffen in voeding omzetten, waardoor de zuurgraad, smaak, geur, houdbaarheid en/of uiterlijk ervan verandert. Denk bijvoorbeeld aan bier, wijn, kombucha, melkkefir, yoghurt, zuurkool, tempeh, sojasaus, kimchi, koffie en blauwe kaas. Al duizenden jaren wordt fermentatie gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren. 

In waterkefir is de gist verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). 

De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt. 

Uiteraard is dit de extreem verkorte versie van de biologie en chemie achter het fermenteren van waterkefir. Bij de fermentatie komen naast bovengenoemde organische zuren ook nuttige micro-organismen, B-vitaminen en voedingsenzymen vrij in de waterkefir drank.

Wat ons betreft maakt dit waterkefir de perfecte, gezonde vervanger van frisdrank. Zo wordt de suiker ‘opgegeten’ door de kefirkorrels, waardoor het eindproduct bijna geen suiker bevat. De ingrediënten zijn organisch en het is een natuurlijk proces. Waterkefir is gelukkig ook nog eens heerlijk verfrissend en je kunt eindeloos smaken afwisselen. 

 


Zelf waterkefir brouwen? Lees hier meer!

Meer lezen

Waterkefir: de tweede fermentatie

Waterkefir: de tweede fermentatie

Kruidige-peer-waterkefir (herfstrecept!)

Kruidige-peer-waterkefir (herfstrecept!)

De 5 voordelen van fermentatie

De 5 voordelen van fermentatie

Reacties

Laat de eerste reactie achter
Alle reacties worden eerst gecontroleerd voordat ze gepubliceerd worden